Historien om Norsk Vinkelnerforening

En gang for lenge lenge siden, helt tilbake i 1990, oppfordret guru i vinbransjen, Christopher Moestue, til oppstart av en forening for vinkelnere. Dette var etter at Gastronomisk Institutt i Stavanger hadde utdannet det første kullet med vinkelnere, 10 stykker totalt, samme år. 

Stiftelsesmøtet ble holdt på Restaurant Blom og styret bestod av Thor Aasberg President, Toralf Bølgen Visepresident og Lise Karin Midtbø Kasserer/Sekretær. Foreningens navn var det liten tvil om: Norsk Sommelier forening

I etterkant viste dette seg problematisk da få visste hva en sommelier var, derfor ble navnet endret i 1993 til Norsk Vinkelnerforening.

På andre styremøte i 1991 ble ny president valgt: Remi Degedal Madsen. Han skulle sitte på tronen i til sammen 10 år. Lise Karin og Toralf gikk ut av styret i henholdsvis 1994 og 1995 og i deres sted trådte Henriette Batt og Toralf Høyvik inn.

De første årene ble årsmøtet holdt på ulike lokasjoner. Tjøme ble åsstedet i 1991 og da var de 10 blitt til mer enn 20 medlemmer. 1992 på Continental, her jobbet Remi som kjellermester og var den som kjente til de fleste innen agentvirksomheten (den gang hadde Vinmonopolet fremdeles monopol på import). Årsmøtet i 1993 ble lagt til Dr. Holms og for å ”lokke” medlemmene til å ta turen hele veien til Geilo ble det arrangert en vertikalsmaking av Chateau Mouton Rothschild med årgangene 75-79-81-82-83-85. Smakingen ble ledet av Vinmonopolets innkjøpssjef, samt lærer ved vinskolen, Hugo Broen. 14 medlemmer stilte.

Etter hvert som foreningen vokste ble det vanskeligere å få folk til å stille opp på årsmøtene. Tiltak ble iverksatt: tidspunkt for møtet ble flyttet fra oktober/november til februar og medlemmene ble oppringt og påmint om å stille på årsmøtet som fra 1994 ble lagt til Oslo hvor det var lettest å trekke folk. I flere år måtte det fristes med særdeles gode viner å smake på, samt at årsmøtemiddagene ble lagt til kjente restauranter.

Et helt ekstraordinært årsmøte fant sted da foreningen fikk låne hele Château Lestage i Bordeaux til sitt møte og rundt 20 personer tok turen hele veien fra Norge. Et mer intimt og spesielt årsmøte har man så langt ikke klart å gjenskape.
image003.jpg

I 1995 hadde foreningen fått en god del medlemmer og var blitt levedyktig. Etter at Torleif kom inn i styret ble det også orden på NM for Vinkelnere. Han var en dyktig administrator som satte fart i konkurransebiten. Det trengtes flere medlemmer i styret og i 1996 kom Turid Olsen, Cathinca Dege og Hanne Maarud Wexelsen til. Knut Aanonsen ble ny president i 1999 og 2000, hvorpå Remi igjen tok over presidentrollen og ble sittende frem til 2004.

Ken Engebretsen ble ny president i 2005 og beholdt stillingen frem til 2011 da Heini Petersen overtok roret fra stillingen som visepresident. En ny generasjon vinkelnere kom inn i styret underveis med Merete Bø, Daniel Johansson og Lene Ski. I løpet av disse årene vokste foreningen og NM ble etter hvert et stort arrangement som trakk langt flere enn kun de betalende medlemmene. Norge ble først i verden til å forme et eget landslag for vinkelnere og foreningen fikk sponsorer og dermed midler til å gjøre mer for medlemmene. Det ble organisert en årlig høstmessen som nå går under navnet ”Sommelierens Dag”. De siste årene har Trine Wiik, Heidi Iren Hansen og Henrik Dahl-Jahnsen inntatt stillinger i styret og vært aktive i utviklingen av foreningen.

Styremedlemmer kommer og styremedlemmer går, her kan du lese om det sittende styret.

Gjennom årenes løp er det noen vinkelnere som har utmerket seg i det norske vinkelnermiljøet og disse har foreningen ønsket å sette fokus på ved å utnevne dem til æresmedlemmer. Disse er: Christopher Moestue, Remi Madsen, Robert Lie og Toralf Bølgen. 

Tips en venn Skriv ut

Grand Cru Partners

Premier Cru Partners

Cru Partners