Her får du smakebiter på hva deltagerne måtte gjennom av teorispørsmål og praktiske oppgaver i Plaîmont Junior Wine Award & Vinarius norsk vinkelnermesterskap 2018

JWA 2018
Teorioppgaven i år var basert på «multiple choice» og hele konkurransen foregikk på norsk. Kriterier for deltagelse er å jobbe i restaurantbransjen og være maks 25 år.

Hvilken av de følgende regionene har et rykte for toppkvalitets riesling?
a) Burgund
b) Alsace
c) Rioja
d) Vouvray

Vinmarkene i Nord-Rhône er:
a) kystnære
b) bratte
c) dårlig drenerte
d) leirholdige

Den dominerende smaken i gin kommer fra:
a) einebær
b) sitronskall
c) anisfrø
d) agave

Hvilken druesort brukes til å lage Meursault?
a) chardonnay
b) cabernet sauvignon
c) sauvignon blanc
d) syrah

Rom er laget av:
a) poteter
b) kort
c) melasse
d) mais

Hvilken uttalelse er feil når det gjelder overdrevent alkoholforbruk?
a) det kan forringe din evne til å betjene maskiner
b) det kan føre til problemer med personlige forhold
c) det kan forbedre koordinasjonen
d) det kan skade indre organer

Hva er riktig om lagringsforhold for langtidslagring av vin med skrukork?
a) temperaturen skal være varierende i løpet av året
b) temperaturen skal være kjølig og konstant
c) flasken skal lagres vertikalt
d) oppbevaringsområdet skal være i sterkt lys

I tillegg til teoriprøven fikk kandidatene 2 viner som skulle blindsmakes og beskrives skriftlig.

På scenen var oppgaven å lage en Kir Royal samt servere en hvitvin med glasskork til 6 gjester.

Emil Reinton serverer hvitvin med glasskork. Foto: Sune Eriksen

 

 

 

 

 

NM 2018
Norgesmesterskapet forgår alltid på engelsk, både teori og praksis. Se en smakebit fra teoriprøven under.

What is the minimum ABV% (alcohol by volume) for the following wines?
a) Chateauneuf-Du-Pape
b) Gigondas

What are Candida, Metischikowia and Hansenispora?

Name the three bodies of water that influence the Veneto region.

What is the maximum allowed level of VA in white, rosé and red wine within the EU?

Who is considered being single-handedly responsible for introducing bio-dynamic viticulture to South America?

Name three of the new Master Sommeliers in 2017.

What is the difference between advection freeze and radiation frost and when do they most commonly occur?

Etter teoriprøven ble det gitt 4 blindsmakinger, alle skulle beskrives skriftlig på engelsk.

Disse drikkevarene fikk kandidatene servert blindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semifinalen
I semifinalen fikk kandidatene 2 praktiske oppgaver:

1) Smake to drikkevarer blindt, fortelle om disse, hva det var, hvor de kom fra, produksjonsmetode og matche til mat.
2) Åpne, lufte og servere én flaske hvitvin til et bord med 8 gjester. Flasken skulle fordeles likt på alle gjester uten å skjenke mer enn én gang til hver gjest.

Finalen
Finalen foregår som regel i «restaurant-setting» på Latters hovedscene. Denne gangen var første oppgave å dekantere en magnum champagneflaske og servere til 6 gjester. Det skulle vise seg at en av gjestene heller ønsket et glass rødvin fra «nye verden», trikset her var da å velge rett rødvin og rett glass å servere rødvinen i, det var flere å velge blant, både rødviner og glass.

Deretter skulle 10 drikkevarer blindsmakes fra sorte glass. Det ble spurt etter produkttype, råvare og opprinnelsesland.

Blindsmaking av 10 drikekvarer i sorte glass. Foto: Sune Eriksen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En meny med 5 retter i ulogisk rekkefølge ble presentert kandidaten. Første del av oppgaven var å plassere rettene i rett rekkefølge. Deretter skulle 5 glass med ulike viner identifiseres og matches opp mot hver av rettene i menyen.

Til slutt var det den sedvanlige rettingen av en vinliste foran publikum.

Ett fellesmoment etter finalen bestod i en quiz hvor temaet ikke ble gitt, men viste seg å være fokus på nord-amerikanske vinprodusenter.

Fellesmoment – quiz. Foto: Sune Eriksen

For å delta i Norsk Vinkelnermesterskap eller Junior Wine Award 2019 ta kontakt med NVFs konkurranseansvarlig Liora Levi.

For å se teoriprøvene med fasit, klikk på linkene under:
JWA 2018
NM 2018

Det vil i løpet av 2018 arrangeres treningsdager i forkant av NM & JWA 2019 hvor kandidatene til mesterskapene kan delta for å få råd og tips om hva man bør trene på både av teori og praksis før konkurransene. Treningene er i regi av vinkelnerlandslaget.

Datoer for trening første halvår 2018:
Søndag 13. mai 
Søndag 24. juni

Treningene foregår i Oslo. Har du lyst til å delta på treningsdagene ta kontakt med landslagsansvarlig Knut Espen Misje for påmelding.