Heia Sverige. Martin Mortensen fra Vinkällaren Grappe i Stockholm gjorde en strålende finale og en sterk teori. Tett på kom Norge på en sterk andreplass med Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue og på tredjeplass kom Finland representert av Dmitry Frolov fra Restaurant Brasa i Helsinki. På velfortjent fjerdeplass kom årets gjestekandidat Joris Garcia fra Le Club Chasse et Pêche i Montreal i Canada. Kåringen foregikk på ærverdige lokaler Bristol Hotel i Oslo
NORDISK VINKELNERMESTERSKAP 2024
Norge var vertsland når Nordens beste vinkelner 2024 skulle kåres!
Semifinalene starter lørdag. På Sommelierens Dag vil finalistene offentliggjøres og finalen foregår live på scenen simultant med messen.
Bilde: Martin Mortensen under finalen
En krevende semifinale
I semifinalen ble deltagerne testet i hele 10 ulike elementer. Dagen startet med 60 min teori,
blindsmaking av sprit (tequila og mescal) samt identifisering av drue, årgang og opprinnelse
av tre viner fra vulkansk jordsmonn på tre ulike øyer.
Utover ettermiddagen kom oppgavene på løpende bånd; identifisering av løsvekt-te,
utarbeide et teprogram, videreutvikle et innholdsrikt (dog mangelfullt!) vinkart fra en nystartet
restaurant, blindsmaking av tre ulike sorte teer (Darjeeling, Earl Grey og English Breakfast),
identifisering av tre ulike drinker i Negroni familien (Negroni, Americano, Negroski), lage en
Tequila Sunrise (overraskende mange kreative varianter…) og ikke minst; åpne og servere
to glass rødvin, på korrekt vis, på kun 2,5 min.
Blindt: Tre viner fra vulkansk jordsmonn på tre ulike øyer.
I finalen sto scenen klar for kveldens gjester, og finalistene fikk bryne seg på ulike oppgaver,
alle med tidspress og under dommernes skarpe blikk. Dommerpanelet bestod av én
representant fra hvert av de nordiske landene, og for anledningen hadde vi i tillegg invitert
Stefan Neumann MS til å være hoveddommer.
Man startet med en muntlig blindsmaking av to viner (Krug Grande Cuvée 170 e og
Bouchard le Corton 2017), før man fortsatte med servering og matanbefaling til en
Beerenauslese fra Dr.Loosen, dekantere og servere en magnumflaske rødvin (Weinert
Malbec 2019), sette viner til en 5-retters meny (kun musserende) samt fortelle om
tilsvarende viner fra samme område og historien herfra, vinmaker, oppstartsår etc (til samme
gjestene som fikk magnumflasken). Alt på 24 minutter!