Nikolai Haram Svorte fra Remuage by Moestue er kåret til Norges Beste Vinkelner 2025 for tredje gang på rad! Konkurransen samlet landets dyktigste vinkelnere i Gamle Logen i Oslo, og finalen var en festdag for vinentusiaster, med imponerende prestasjoner fra alle deltakerne.
Blant de tre finalistene utmerket Nikolai Haram Svorte seg med sin dype kunnskap, tekniske ferdigheter og evne til å formidle vinens verden med både presisjon og lidenskap. Vinneren av Junior Wine Award ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo gjorde en imponerende innsats på sitt første konkurranse
Kun fem poeng bak kom Sander Johansen fra Re-Naa i Stavanger kom på andreplass, og på tredjeplass kom Aleksander Ivarsen fra Brasserie CouCou i Oslo. I løpet av finalen ble deltakerne testet i alt fra blindsmaking, mat- og vinanbefalinger til avansert dekanteringsteknikk foran et kresent dommerpanel og et engasjert publikum. Vinneren, Nikolai, imponerte stort med sin ro, kunnskap og elegante fremtoning.
Tøffe spørsmål og oppgaver
Konkurransen foregikk på engelsk, og finalen besto av flere elementer. Først ut var å servere en flaske champagne ved bruk av Coravin, og så kom dekanteringen av en gammel vin. Etter det skulle kandidatene servere sprit og svare på noen spørsmål om brennevin. Neste var en auksjonsliste der kandidatene måtte identifisere topp 3 viner. Så kom korrekturlesingen av et vinkart. Kandidatene måtte også testes i blindsmaking av en premium rødvin, etterfulgt av blindsmaking av en hvitvin og en rødvin i svarte glass. Det hele ble avsluttet med en “rapid fire” spørrerunde og en felles quiz med kun kart
Ikke bare om kunnskap
Presidenten i Norsk Vinkelnerforening, Henrik Dahl Jahnsen, uttalte: “Denne konkurransen handler ikke bare om kunnskap, men også om formidling, tilstedeværelse og evnen til å skape en unik opplevelse for gjesten. Nikolai har vist at han behersker alle disse aspektene til perfeksjon, og vi er stolte av å ha ham som Norges Beste Vinkelner 2025.”














Soleklar vinner
Soleklar vinner av Junior Wine Award ble Mari Stedje, som jobber til daglig på Statholdergaarden i Oslo. På andreplass i årets Junior Wine Award kom Karl Inggard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, og på en flott tredjeplass kom Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim..
Lovende talenter
Junior Wine Award (JWA) er en parallell konkurranse for unge, lovende bransjefolk hvor øvre aldersgrense er 25 år. Her er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. JWA gir deltakerne en mulighet til å vise sitt talent og kunnskap i en mer lærerik og oppmuntrende konkurranseform. Målet med JWA er å inspirere og motivere unge talenter til å satse på en karriere innen sommelierfaget, samtidig som det bidrar til å heve nivået i bransjen. Begge konkurransene er viktige arenaer for å fremme norsk vinkultur og profesjonalisme.
