Norsk

Vinkelnerforening

Historien om Norsk Vinkelnerforening

Stiftet i 1990

Tilbake i 1990, oppfordret guru i vinbransjen, Christopher Moestue til oppstart av en forening for vinkelnere. Dette var etter at Gastronomisk Institutt i Stavanger hadde utdannet det første kullet med vinkelnere, 10 stykker totalt, samme år.

Stiftelsesmøtet ble holdt på Restaurant Blom og styret bestod av Thor Aasberg President, Toralf Bølgen Visepresident og Lise Karin Midtbø Kasserer/Sekretær. Foreningens navn var det liten tvil om: Norsk Sommelier forening.

Skiftet navn

I etterkant viste dette seg problematisk da få visste hva en sommelier var, derfor ble navnet endret i 1993 til Norsk Vinkelnerforening.

På andre styremøte i 1991 ble ny president valgt: Remi Degedal Madsen. Han skulle sitte på tronen i til sammen 10 år. Lise Karin og Toralf gikk ut av styret i henholdsvis 1994 og 1995 og i deres sted trådte Henriette Batt og Toralf Høyvik inn.

De første årene ble årsmøtet holdt på ulike lokasjoner. Tjøme ble åsstedet i 1991 og da var de 10 blitt til mer enn 20 medlemmer. 1992 på Continental, her jobbet Remi som kjellermester og var den som kjente til de fleste innen agentvirksomheten (den gang hadde Vinmonopolet fremdeles monopol på import).

Årsmøtet i 1993 ble lagt til Dr. Holms og for å ”lokke” medlemmene til å ta turen hele veien til Geilo ble det arrangert en vertikalsmaking av Chateau Mouton Rothschild med årgangene 75-79-81-82-83-85. Smakingen ble ledet av Vinmonopolets innkjøpssjef, samt lærer ved vinskolen, Hugo Broen. 14 medlemmer stilte.

Etter hvert som foreningen vokste ble det vanskeligere å få folk til å stille opp på årsmøtene. Tiltak ble iverksatt: tidspunkt for møtet ble flyttet fra oktober/november til februar og medlemmene ble oppringt og påmint om å stille på årsmøtet som fra 1994 ble lagt til Oslo hvor det var lettest å trekke folk. I flere år måtte det fristes med særdeles gode viner å smake på, samt at årsmøtemiddagene ble lagt til kjente restauranter.

Årsmøte i Bordeaux

Et helt ekstraordinært årsmøte fant sted da foreningen fikk låne hele Château Lestage i Bordeaux til sitt møte og rundt 20 personer tok turen hele veien fra Norge. Et mer intimt og spesielt årsmøte har man så langt ikke klart å gjenskape.

I 1995 hadde foreningen fått en god del medlemmer og var blitt levedyktig. Etter at Torleif kom inn i styret ble det også orden på NM for Vinkelnere. Han var en dyktig administrator som satte fart i konkurransebiten. Det trengtes flere medlemmer i styret og i 1996 kom Turid Olsen, Cathinca Dege og Hanne Maarud Wexelsen til. Knut Aanonsen ble ny president i 1999 og 2000, hvorpå Remi Madsen igjen tok over presidentrollen og ble sittende frem til 2004.

Bedre styring og flere medlemmer

Ken Engebretsen ble ny president i 2005 og fungerte i noen år fram til Heini Petersen overtok roret i 2012 fra stillingen som visepresident. Heini Petersen sørget raskt for en bedre styring og kontroll av konkuranser og økonomi og fikk fikk viderutviklet samarbeidet med ASI på en positiv måte. Samtidig kom en ny generasjon vinkelnere inn i styret underveis med Merete Bø, Svein Lindin og Daniel Johansson m.fl. I løpet av disse årene vokste foreningen og NM ble etter hvert et stort arrangement som trakk langt flere enn kun de betalende medlemmene.

Norge ble først i verden til å forme et eget landslag for vinkelnere og foreningen fikk sponsorer og dermed midler til å gjøre mer for medlemmene. Det ble organisert en årlig høstmessen som nå går under navnet ”Sommelierens Dag”. Siden har Trine Wiik, Heidi Iren Hansen og Henrik Dahl-Jahnsen inntatt stillinger i styret og vært aktive i utviklingen av foreningen. I 2017 kom Rossen Hristov, Liora Levi og Emelie Lindwall til som nye styremedlemmer.

Ny president ga nye rekorder

Liora Levi kom inn som president i 2018 etter et kort år som visepresident. Med stor gjennomføringskraft økte hun sammen med et aktiv styret til nye rekorder av betalende medlemmer. Oppdateres